Slapend dienstverband
De werknemer is twee jaar arbeidsongeschikt. Hij is niet meer geschikt voor het eigen werk en er is geen passend werk binnen het bedrijf van de werkgever. Wat gebeurt er dan met het dienstverband?
Leeg dienstverband
In de praktijk hebben we het over een leeg dienstverband als:
- een werknemer langer dan twee jaar arbeidsongeschikt is,
- niet werkt, en
- de werkgever geen verplichting heeft om loon door te betalen.
Als het dienstverband niet wordt beëindigd, dan wordt dat een slapend dienstverband genoemd.
Transitievergoeding
Wordt het dienstverband tussen werkgever en werknemer wel beëindigd, dan is de werkgever verplicht om de transitievergoeding aan de werknemer te betalen. Per 1 april 2020 is een nieuwe wet ingevoerd die het voor de werkgever mogelijk maakt om de betaalde transitievergoeding van de overheid terug te krijgen. Hiermee worden de werkgevers tegemoetgekomen. Omdat zij het loon van de zieke werknemer twee jaar lang hebben doorbetaald, krijgen ze de transitievergoeding vergoed door de overheid.
Uitspraak Hoge Raad
In 2019 heeft de Hoge Raad de Xella-uitspraak afgegeven. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat op grond van goed werkgeverschap, de werkgever verplicht is mee te werken aan het verzoek van werknemer om een slapend dienstverband te beëindigen en aan de werknemer de transitievergoeding te betalen. De voorwaarde hiervoor is dat de werkgever aanspraak kan maken op de compensatieregeling transitievergoeding.
Compensatieregeling
De werkgever komt in aanmerking voor de compensatieregeling als de arbeidsongeschiktheid na 1 juli 2015 twee jaar heeft geduurd. Vóór 1 juli 2015 gold de wettelijke verplichting om transitievergoeding te betalen niet.
Er zijn toch situaties denkbaar waarbij het einde van de twee jaar arbeidsongeschiktheid vóór 1 juli 2015 ligt, en de werknemer toch aanspraak kan hebben op de transitievergoeding. Dat kan bijvoorbeeld als de werknemer op grond van de cao-aanspraak heeft op doorbetaling van het loon gedurende het derde en het vierde jaar van arbeidsongeschiktheid.
Advies
Wij kunnen aan de hand van de feiten en omstandigheden voor werknemers nagaan of zij aanspraak hebben op de betaling van de transitievergoeding. Voor werkgevers kunnen wij nagaan of zij verplicht zijn de transitievergoeding te betalen en aanspraak hebben op de compensatieregeling.
Heeft u vragen, neem vrijblijvend contact met ons op.