Ontslag

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een werkgever en werknemer niet verder met elkaar willen of kunnen, en dan is ontslag soms onvermijdelijk. Er zijn verschillende manieren waarop een arbeidsovereenkomst kan eindigen.

Vaststellingsovereenkomst

Als werkgever en werknemer het erover eens zijn dat samenwerking niet meer mogelijk is, kun je de arbeidsovereenkomst beëindigen met wederzijds goedvinden. Je maakt afspraken over de voorwaarden van het ontslag, die je vastlegt in een vaststellingsovereenkomst. Dit proces is vaak sneller, maar vraagt wel om goede afspraken over zaken zoals ontslagvergoeding en WW-rechten.

Ontslag op staande voet

Als een werknemer zich ernstig misdraagt, kan er ontslag op staande voet worden gegeven. Ook de werknemer kan ontslag op staande voet nemen als de werkgever ernstig tekortschiet. Dit soort ontslag is ingewikkeld en er gelden strenge eisen. Het is belangrijk om goed te onderzoeken of ontslag op staande voet gerechtvaardigd is. Nadat het ontslag op staande voet is gegeven, moet er bovendien snel gehandeld worden om het ontslag aan te vechten. De geldende termijnen zijn kort!

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

Als jouw bedrijf in financiële problemen zit en je kunt niet alle werknemers in dienst houden, kun je een ontslagprocedure bij het UWV starten. Het UWV beoordeelt of ontslag noodzakelijk is en controleert of de juiste regels worden gevolgd. Schellart Advocaten helpt zowel werkgevers als werknemers in dit proces, van het indienen van ontslagaanvragen tot het voeren van verweer.

Ontbinding via de kantonrechter

Als jullie er onderling niet uitkomen en er geen vaststellingsovereenkomst is, kan een verzoek tot ontbinding bij de kantonrechter worden ingediend. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een verstoorde arbeidsrelatie. De kantonrechter beoordeelt het verzoek en kan een uitspraak doen waartegen in hoger beroep gegaan kan worden. Schellart Advocaten staat je bij in deze procedures.

Contact

Schellart Advocaten kan je helpen met het controleren van de vaststellingsovereenkomst of het gehele onderhandelingsproces voor je overnemen. Als je ontslag op staande voet hebt gekregen of overweegt te geven of via het UWV of de kantonrechter de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, neem dan contact op met Schellart Advocaten voor advies.

Over Schellart Advocaten

Schellart Advocaten wordt gevormd door drie gedreven arbeidsrechtspecialisten: Hülya Aydemir, Angela Chinnoe en Renske Uhlenbusch. Vasthoudend, betrouwbaar en betrokken zijn slechts enkele kernwoorden die de advocaten typeren. Zodra u voor ons kantoor kiest, gaan onze advocaten er ook echt voor en kunt u op ons vertrouwen.

Lees meer